Aluat:
- 250 ml lapte (eu am folosit lapte de ovăz)
- 1 lg drojdie instant
- 60 g făină de ovăz + 315 g făină de grâu
- 50 g zahăr brun
- 1 praf de sare
- 2 lgț (8 g) praf de copt
- 60 ml ulei de floarea soarelui
Umplutură:
- 220 g zahăr brun
- 60 g nuci măcinate
- 1 lgț (8 g) scorțișoară măcinată
- 60 ml ulei de floarea soarelui
Sos:
- 5 lg (60 ml) lapte vegetal
- 1 lgț (5 ml) esență de vanilie
Preparare:
- Amestecă drojdia cu laptele vegetal călduț (nu fierbinte!) și lasă-l să stea 5-10 minute până când drojdia crește.
- Într-un castron mai mare, amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea.
- Adaugă drojdia crescută, uleiul de floarea soarelui în bolul cu ingredientele uscate și amestecă-le până obții un aluat modelabil. Acoperă-l și lasă-l la odihnit într-un loc cald timp de 1 oră.
- Între timp, poți pregăti umplutura: amestecă zahărul brun și nucile măcinate într-un bol.
- După 1 oră pune aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină și presară făină pe aluat, apoi întinde aluatul așa încât să obții un dreptunghi gros de 0.5 cm.
- Toarnă deasupra uleiul de floarea soarelui și întinde-l uniform pe suprafață (să nu îți faci griji dacă ți se pare prea mult)
- Toarnă și distribuie uniform umplutura uscată (zahăr brun și nucă măcinată).
- Rulează aluatul cu grijă și taie-l în 12 părți egale folosind un cuțit sau ață dentară. Eu o prefer pe cea din urmă.
- Așează feliile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la odihnit 1 oră.
- Între timp prepară sosul: amestecă laptele vegetal și esența de vanilie.
- Pune rulourile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute.
- După 10 minute, scoate-le din cuptor și toarnă pe ele sosul. Pune-le în cuptor pentru încă 20-25 de minute. Așa vei obține rulouri pufoase în interior.
Aceasta este versiunea mea de cinnamon rolls vegan și trebuie să îți spun că este extrem de DELICIOASĂ!
Bucură-te și tu de ea!
